Tuesday, April 2, 2013

4. teema: uued tehnoloogiad

E-raamatu koostamisel katsetasin natuke teistsugust keskkonda kui oli pakutud kursuse blogis. Katsetuseks võtsin ette Yudu.com, mis pakub erinevaid allikate publitseerimis võimalusi. Yudu'l on nii tasuline kui ka tasuta kasutamis võimalus.
Tasuta Yudu keskkond asub aadressil: http://free.yudu.com
Yudu kasutamiseks ei pea ilmtingimata looma endale kasutaja konto kuigi ilma selleta võivad ilmneda probleemid.
Nagu enne mainitud Yudu puhul tegu ei ole e-raamatute tegemiseks mõeldud keskkonnaga vaid raamatute publitseerimise keskkonnaga. Minu jaoks tundus see palju mugavam kui mõni muu keskkond, sest selles ei pea õppima midagi uut. Kui õpetada on omandanud oskuse luua wordi dokumente, siis antud keskkond on suurepärane võimalus nende avaldamiseks.
Selleks, et lisada oma "raamatu fail" tuleb liikuda Publish sektsiooni.
Siin saab valida mis sorti faili laetakse üles. 
Antud katsetuse puhul proovisin ainult Dokument faili tüüpi üleslaadimist. Dokument faili tüüpidest toetatakse PDF, samuti ka Word'i .doc ja Powerpointi .ppt (ning ka Openoffice'i vastandeid).  Valinud sobiva failitüübi tuleb leida vajalik fail, sisestada selle pealkiri (Title), valida mis sorti on üleslaetav raamat (Publication type), sisestada email kuhu tuleb teade kui üleslaetud fail on valmis vaatamiseks (Email address), valida millisesse kategooriasse sobib antud raamat (What category does this publication belong to?) ning kindlasti ka raamatu kirjeldus (Describe your publication!)
Seejärel tuleb nõustuda reeglitega ja sisestada "Captcha" koodi ning vajutada Publish. 
Kui üleslaadimine võib olla üsna lühike protsess, siis seni kuni faili võib vaadata yudu keskkonnas võib minna päris mitu minutit. Õnneks kui fail on valmis tuleb enne sisestatud emailile teade.
Lõpuks saanud emailile kinnituse võib vaadata oma faili kirjas saadud lingi abil.
Nüüd võib oma raamatut ka vistustada oma veebilehele. Tegin katse oma bakalaureusetööga.

Suurenda dokument avades selle uues aknas

Positiivse joonena võib välja tuua selle,  ülemise menüü abil on võimalik lisada raamatusse järjehoidjaid, märkida teksti ja lisada märkmeid, mis on kindlasti väga kasulik õpimisel. Soovijad võivad antud dokumente alla laadida. Allalaadimisel laetakse alla nii raamatu osa kui ka Yudu raamatu lehitseja, ehk jääb alles võimalus lisada  enda poolseid märkmeid. 

Kasutades antud keskkonda tekis ka probleeme. Kui proovisin üleslaadida mõned failid sisselogitud kasutajana, üleslaetud faili võis ainult näha siis kui olin sisselogitud ehk ka teised, et minu raamatut näha pidid logima sisse Yudu keskkonda. Kummaline oli see sellepärast et olin ekstra teinud raamatu avalikuks et kõik saaksid ligi. Sellegi poolest mingil kombel sain oma "raamatu" avalikuks aga kuidas ma seda tegin ma kahjuks ei oska öelda. Veebilehel pakutud FAQ ei olnud üldse abiks. Seega minu jaoks jääb see hetkel kummaliseks anomaaliaks. Üldse kasutaja omamine antud keskkonnas ei anna väga palju eeliseid, ainsateks eelisteks on oma publikatsioonide parooli alla panemine, oma raamatukogu loomine ja oma raamatute kustutamine.
Kui rääkida Yudu keskkonnast üldiselt, siis tegu on minu meelest väga lihtsa ja kasuliku keskkonnaga, mis võimaldab kiiresti ja lihtsalt avaldada oma raamatuid, konspekte jne.



Raamatutel on alati olnud piiranguks nende lehtede arv. Nüüd võtes kasutusel e-raamatud see piirang kaob, kasutades linke on võimalik viidata ükskõik mis materjalile mida on leida interneti avarustes. Kahjuks internetis olevad allikad ei pruugi vastata tõele, mis võib osati olla ka probleemiks tavaraamatute puhul, kuid internetis leitud info puhul on palju suurem tõenäosus, et tegu on valeinfoga.
Kasutades tavalisi raamatuid tihti ka mitte olles kindlad, kas saadud info on õige või vale oleme sunnitud seda uskuma kuna kes ikka viitsib kõike järgi kontrollida ja pealegi tegu ju raamatuga, mis peaks ju usaldusväärne allikas olema ja tegelikult see võib osutuda väga ohtlikuks, see tähendab et loetava raamatu autor on see kes mõjutab meie arusaama vaadeldavast probleemist või nähtusest. Miks see võib olla ohtlik?
Hiljuti sattusin nägema üht dokumentaalfilmi, kus räägiti usu kallakuga koolidest. Mis oli nende koolide puhul kummaline oli see, et kõik õpilased olid täiesti kindlad, et maailm ja inimesed olid loodud just nii nagu oli kirjas nende pühades raamatutes. Kuigi teadlaste poolt on mitmeid kordi tõestatud evolutsiooni teooriat ja kallutakse arvama et universum sai alguse suurest paugust olid need vaated selliste koolide õpilaste jaoks täiesti võõrad. Ma ei taha solvata kellegi religiooni või väita, et püharaamatute kirjed on valed aga sellegi poolest on antud näite puhul väga hästi näha, kuidas võib raamatu lehekülgede arv ja autori vaade olla piirajaks. Sinna juurde kuulub ka väiksemate laste arusaam maailmast, kus nende arust kõikidel asjadel peab olema kindel eesmärk (Kalemen, 1999).
Vaadates e-raamatuid on nendes suurepärast potentsiaali eelmises lõigus kirjeldatu kaotamiseks. Koos internetiga on erinevate näidete ja viidete kasutamine piiramatu. Kindlasti toovad e-raamatud endaga ka interaktiivsemat sisu, võib olla simulaatorite või muu taolise näol. Sellegi poolest raamatu sisu jääb mõjutatuks raamatu autori vaadete ja arusaamade poolt. Milleni ma tahan jõuda on see, et enne kui anda õpilastele piiramatu näidete ja viidetega e-raamatu tuleb neid õpetada esitama pidevalt küsimusi ja vaatama kõike kriitilise pilguga, et äratada neis huvi millegi rohkema vastu kui seda pakub raamat, et õpilased kasutaksid kõiki e-raamatuga pakutavaid funktsioone. Vastasel juhul e-raamatutest saavad tavaliste raamatute koopiad, kus võib olla kuskil vahel on mõni mäng, video või simulatsioon, mis lahjendab lugemise koormust.


Kasutatud materjal:

Kelemen, D. (1999). Why Are Rocks Pointy? Children's Preference for Teleological Explanations of the Natural World. Developmental Psychology.1999, 35 (6), 1440-1452. URL http://www.bu.edu/childcognition/publications/1999_Kelemen_PointyRocks.pdf

No comments:

Post a Comment